Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

"Момчето беше само на 15 години. Не издържа, отиде си"

"Момчето беше само на 15 години. Не издържа, отиде си". Все повече млади хора се пристрастяват към вещество, известно като куш или К2. Употребата на този наркотик може да има фатални последици. Вече има първи жертви, пише Deutsche Welle.
Това е вещество, което се свива и пуши като цигара. А зачестяващите случаи в Сиера Леоне и Гвинея показват, че този наркотик е много опасен: само след няколко дръпвания си като вцепенен и не можеш да стоиш на краката си.
Но въпреки опасните последици хората, употребяващи куш, всячески се опитват да си набавят още и още от упойващото вещество.
"Пристрастил съм се към нещо лошо, но не го употребявам прекалено често. След напрегнат ден се прибирам вкъщи и го консумирам, за да се успокоя и да заспя", споделя пред ДВ млад мъж от столицата на Сиера Леоне Фрийтаун. И признава, че приятели са го насърчили да опита незаконния наркотик.
"Пуша куш. Когато нямаше куш, пушех марихуана", казва друг мъж, който също желае да остане анонимен. "Кара ме да се чувствам добре, унася ме. После посягам към енергийна напитка, тъй като това нещо те кара да пиеш нещо студено."
Социалните мрежи в Сиера Леоне са наводнени със снимки и видеоклипове с млади мъже, уловени в неловки ситуации след употреба на наркотика. "Този нов наркотик, наречен куш, е междувременно широко разпространен в Сиера Леоне", казва за ДВ Ниамакоро Сарата Сила, пенсионирана медицинска сестра. По думите ѝ след употребата на куш хората просто не са на себе си - вървят например по средата на улицата или пък изведнъж заспиват прави.
Друг зависим, който се опитва да се откаже от дрогата, предупреждава за възможните сериозни последици, включително и смърт. "Работя в здравеопазването и съветвам младите хора да спрат да употребяват този наркотик", казва мъжът и допълва, че е виждал млад човек да умира след консумация на куш. "Той имаше затруднения с дишането. Беше на кислороден апарат, но не издържа. Момчето беше само на 15 години."
"Пушех куш с един приятел, докато не се озовахме в болницата в безсъзнание", разказва Алфа Бари, който доскоро е бил силно пристрастен към наркотика. "Приятелят ми умря, не успяха да го спасят. Затова предупреждавам гвинейските младежи да избягват този наркотик. Куш унищожава човека. Той буквално убива", казва още Бари.
телеграф

Публикувана на
24 Януари 2023 година