Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Манол Пейков с медал „Почетен гимназист“

"Хората, с които се срещнах бяха страхотни, бяха изпълнени с оптимизъм и смисъл и най-вече видях какво се случва с помощта, която събираме и която насочваме в генератори. Видях при кого отиват. За мен това пътуване беше много смислено и естествено продължение на всичко, което правим през последните месеци", разказа благодетелят на Украйна Манол Пейков в интервю за радио „Пловдив“.
Пътуването до Одеса му е отнело 18 часа, а първото, с което ги посреща нощна Украйна, са огромните пламъци на горящите стърнища и високи огньове, които са изглеждали свръхестествено .
"Одеса ни посреща в пълен мрак.- като в онези холивудски филми, в които човечеството е изчезнало и чак на сутринта видях, че хотела, където сме отседнали е точно срещу прочутата Одеска опера. И самото усещане беше за някаква нереална антиутопия, в която човек влиза. За щастие през денят е съвсем различно. Градът е жив, пулсира, точно до нас имаше две сватби. Хората се женят, прегръщат се, крещят "горчиво". Животът продължава и той трябва да продължава, не може да спре и не трябва да спира, защото някой друг от другата страна може би точно това иска - да уплаши хората и да ги накара да се чувстват, сякаш животът е свършил, но той трябва да продължи", споделя пловдивчанинът.
По думите му над 50 от генераторите са дарени също така и на етническите българи в Болград.
Манол Пейков посетил Болградската гимназия и там му е оказана неочаквана и много висока чест: „Връчиха ми медал за специални заслуги към училището "Почетен гимназист", придружен от съответното удостоверение. Медалът е под номер 33. Приех го от името на всички над 5400 дарители, като обещах най-тържествено да отчупя по едно символично парченце от медала на всеки един от тях", горд е Пейков.бнр

Публикувана на
23 Януари 2023 година