Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Къпе се рядко, но не смърди

27-годишната Аела от Айдахо твърди, че се е къпала само 37 пъти през 2022 година и въпреки това не смърди.
И докато някои ѝ казват, че просто е „свикнала“ със собствената си миризма, тя добавя, че дори не използва крем за тяло, защото живее във влажна зона, което помага на кожата ѝ да остане свежа.

Аела е активна в социалните мрежи. В отговор на критик, който постави под въпрос нейната хигиенна рутина, тя каза, че се опитва да не нарушава твърде много естествения си микробиом на кожата – колекцията от бактерии и гъбички, които живеят по тялото. "Ако човек, който използва душ гел всеки ден, спре да го прави, косата му ще бъде ужасна и мазна. Но ако сте постоянни и внимателни, тялото се адаптира. Различните хора имат различни типове тяло, с различни нива на пот. "Практикувам" поддръжка, за да понасям вонята между душовете. Внимавам да не използвам сапун върху подмишниците си, тъй като изглежда засилва миризмата. Обикновено се ексфолирам добре с мокра кърпа и след това нанасям дезодорант и това работи чудесно.
Ползвам и биде, а и често си мия гениталиите – написа тя в социалните мрежи.
Коментарите бяха разделени, някои я подкрепиха, а много други бяха притеснени.
"Нашата нервна система се е развила така, че да става все по-малко чувствителна към даден стимул, колкото по-дълго той продължава. Смърдиш, момиче. Просто не го усещаш“, написа един потребител, докато друг се съгласява с нея, като каза, че също не се къпе често.
"Къпах се може би десет пъти през 2022 г. и не смърдя. Обикновено се преобличам с чисти дрехи и мия ръцете и лицето си по-често, но ежедневното вземане на душ е напълно излишно и влошава миризмата.
Игнорирайте хейтърите по този въпрос. Забележете как всички са фокусирани върху "миризмата". И какво от това, дори и да смърдиш. Нищо лошо не се случва. Стига да поддържате ръцете и гениталиите си чисти", се казва в друг коментар.
"Измиването веднъж на ден е достатъчно за повечето деца и възрастни, за да поддържат социално приемливо ниво на лична хигиена и чистота", казва дерматологът Дерик Филипс, добавяйки, че кожата се почиства сама и естествено се ексфолира, така че почистването помага за премахване на физическата мръсотия и подсилва впечатлението на чистота, но не означава непременно това./ zdrave.to

Публикувана на
23 Януари 2023 година