Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

ДаБе щурмовакът Манол Пейков като месия в Украйна

„Абе, къде се изгуби Маминият Божанин Манол Пейков? Нали доброволно тръгна за Украйна!?“, питат се под тепетата какво се случва с видния ДаБе щурмовак, самоотвержено окупирал хотела „Санкт Петербург“ на Гергов, прославил се като украински благодетел, на когото украинският народ единствено разчита да не прекара зимата на тъмно.

Динко ПЕТКОВ
Мина седмица откак Манол Пейков обходи на тъгъдък почти всички телевизии, за да обяви с присъщата му скромност как провел благотворителна кампания за събиране на средства за генератори. Те били жизненоважни за украинците, принудени заради войната да стоят на тъмно. Събрал за нула време над 500 000 лв. , с които закупил „светлина“ за Украйна. И там го чакали като месия. Затова щял да им ги занесе лично.
Не се чу да бъде изпратен тържествено с тъпани и фанфари от Пловдив. Не стана ясно дали мама Божана му е лиснала менчето с вода на изпроводяк. Прочитайки му прясно написана от нея ода за героизма на сина й. Не се получи съобщение до медиите от иначе много продуктивните пиари на ДаБе за състояла се тържествена партийна церемония по заминаването му. Нямаше да е изненадващо бабаит Манолчо пътьом да се е отбил в хотел „Санкт Петербург“ или в Панаира, за да каже на Гергов предупредително: „Ну погоди!“.
В момента след Тарас Булба в Украйна за следващи личности по популярност, претендират президента Зеленски и , предполага се, видният издател, политик, писател и на всяка обществена манджа мерудия Манол Пейков. Затова идването на пловдивчанина в Украйна следва да бъде национално събитие.
„Нашият човек Манол Пейтков тръгна за Украйна – носи генератори!“. Публикация с това заглавие се появи в сайта „Украински вести“. Публикуваме я без редакторска намеса:
Варна, 23 януари 2023.- “Днес най-сетне успях да тръгна за Украйна – рано сутринта, с нов паспорт и с кратък престой във Варна”, пише във Фейсбук Манол Пейков – волонтер, голям приятел на нашата страна.И ето какво още споделя той:

“Малко преди да стигна Провадия – веднага след една бърза импровизирана спирка, чиято цел беше да платя двете нови фактури, пратени от Чило, телефонът ми звънна.
– Господин Пейков, казвам се П. Х., обаждам ви се с предложение за генератори.
– Да?
– Купих известно количество за един украинец, но той някъде се изгуби. Аз не съм в този бизнес, с друго се занимавам – просто исках да му направя услуга. Готов съм да ви ги продам на себестойност, дори да направя частично дарение.
– Колко са?
– Двайсет и два. Бензинови, инверторни, от по шест киловата. Има и три големи, по 30 киловата.
– О-о! Имам запитвания за такива от няколко болници. Къде казахте, че се намирате?
– Във Варна. По-точно – в Девня.
Ха! Съдбата отново се шегува с мен.
– Аз съм малко преди Провадия – отвръщам – и мога да мина след половин час. Само ми пратете GPS-координати.
Човекът остана безмълвен за миг, после отбеляза съвсем сериозно:
– Във Варна съм. Тръгвам веднага.
Въведох координатите и стигнах по-бързо от очакваното. Ако трябва да съм точен – точно шест минути преди него.
Генераторите са отлични – висок клас, на повече от приемлива цена. Направихме видеовръзка с Чило, разбира се – заключението е негово, не мое.
А 30-киловатовите са направо сладури!
Оказа се, че с П.Х. излъчваме на една и съща честота – за двайсетина минути обговорихме всички по-важни вътрешно и външнополитически теми. Стиснахме си ръцете още на място.
Човекът пое ангажимент да долее масло и да добави акумулатори (12 от генераторите са с електрически стартер). Изцяло за своя сметка.
Истината е, че парите в дарителската ми сметка към момента малко недостигат, но не можех да пропусна такъв знак от съдбата.
Надявам се да ме подкрепите. Слава Украïнi!”, завършва разказа си Манол Пейков.(УВести)
С генератори в Украйна е и общественикът и предприемач Лазар Радков. Инициаторът на кампанията „Капачки за бъдеще“ и група доброволци са сериозно са пострадали на украинска територия след удар с минохвъргачка. Новината съобщи самият той пред Би Ти Ви:
"Бяхме в няколко села близо до район с военни действия. Занесохме няколко генератора. Както бяхме в буса, нещо изтрещя много силно до нас, а стъклата паднаха. Чух как шофьорът започна да крещи, а по-късно разбрахме, че е бил поразен от два шрапнела в коремната област. Разбих стъклото вдясно от мен, защото вратите не можеха да се отворят. След като разбрахме, че шофьорът на първия бус е поразен, веднага потърсихме болница. Шофьорът, който е украинец, претърпя две операции. Първо се погрижиха за него лекарите в болницата, в която го закарахме, а след това са го транспортирали до друго лечебно заведение. Бил е поразен далакът му, затова са го премахнали. Пътувахме с бусове, които бяха обозначени като доброволчески. И аз не очаквах, че ще влезем толкова близо до фронтовата линия. Чувахме периодично гърмежи в далечината, през минута, усещахме мирис на барут. Хората са свикнали, разхождат се и не им прави вече толкова впечатление.“.
Коментари в мрежата:
ТНР: Какъв е този? Що носи генератори в Украйна, една кампания за наводнените села да направи, за някое дете в нужда? Пострадал и ся реве? Кво дори там?
Гиб Мелсън: И за да занесеш два генератора с които украинските бойци да си зареждат дроновете, шофъорът остана без далак. Уникална акция.
Адмирации: Повече 1 капачка няма да видиш!
Анонимен: Ами да...войната не е компютърна игра и затова не ни набутвайте в чужда война.Те пращаха руснаците на "х" и нарушаваха 8 г. Минските споразумения,а сега се чудят защо летят снаряди...Техният киевски режим е виновен.В момента прибират от улицата насила хора за пушечно месо и даже са направили униформи за бременни.Моля,не позволявайте това тук да стане и не ни намесвайте.
Анонимен: Какво друго се очаква да се случи когато отиваш на такова място. Да отиде в пет звездните хотели на морето.
Европеец: Браво на този човек. Рискува живота си и извършва подвиг, който диванните тролове дори не могат да схванат, а камо ли до оценят.

Публикувана на
23 Януари 2023 година