Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Шаран да си днес

Православната църква почита днес свети Николай Мирликийски. Той е избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. Заради многото чудеса, които е направил, е наречен свети Николай Чудотворец. Името “Николай” има гръцки произход и идва от съчетанието на името на гръцката богиня на победата Nike и думата laos, която означава народ.
Св. Николай Чудотворец е роден през 270 г. в Мала Азия. Живял е по времето на император Константин Велики и е бил архиепископ на гр. Мира. Умира на 6 декември 343 година.Мощите му са в италианския град Бари. Първообраз на Дядо Коледа. Холандците съкращават името от Sint Nicolaas на Sinterklaas, а по-късно е “поамериканчено” до Santa Claus (за първи път в пресата през 1773 г.).
В католическите страни за 6 декември на децата се правят малки подаръци, които се скриват в обувки или чорапи, за да ги намерят на сутринта.
Легенда разказва как по време на силна морска буря светецът спасил с молитви моряците на кораба, с които пътувал към Божи гроб.Според друга легенда, шаранът е “слугата” на св. Николай. Веднъж, когато светецът бил в откритото море, започнала силна буря. Имало дупката на дъното в лодката и водата започнала навлиза. Николай бръкнал във водата с ръка. Извадил оттам един шаран и запушил дупката с него. Затова шаранът се счита за жертвена риба на трапезата на 6 декември, а празникът се нарича още “Рибен св. Никола”.
Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата.
В други легенди обаче е наричан стари, зимни св. Никола и е описван като беловлас и белобрад старец. Християнската иконография го изобразява също като възрастен мъж.
Народът ни вярва, че св. Никола носи първият сняг – разтърсва дългата си бяла брада и от нея се изсипват първите снежинки. Известна е поговорката: “Днес му е денят, утре му е снегът”.На Никулден се правят предсказания за времето и бъдещата реколта.
Задължителен елемент в обредността през този ден е приготвянето на риба, чието тяло е покрито с люспи. Най-често това е шаран.
Шаранът се приготвя в тесто, пълнен с ориз, ядки и стафиди – това ястие се нарича “рибник”.. На масата се поставят и различни обредни хлябове и много постни ястия.
Трапезата не се вдига цял ден и до късно през нощта е на разположение на домакини и гости.Костите на шарана се изгарят, закопават се в земята или се хвърлят в реката.
Днес празнуват имен ден всички, носещи имената Николай, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо и др.

Публикувана на
06 Декември 2022 година