Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Пазенето на тайни вреди на здравето

Тайни винаги е имало и ще продължава да има. Дори и най-честният и откровен човек пази поне една тайна. Характерът на тайната може да бъде много различен – от нещо, свързано със собствените възгледи и ценности, през изневяра до извършване на незаконно действие.
Дефиницията за тайна е: „умишлено укриване на информация от един или повече човека“.
Пазенето на тайни често може да бъде вредно в дългосрочен план, както физически, така и психологически. Как точно обаче пазенето на тайна ни вреди? Оказва се, най-големият риск от пазенето на тайни, идва от един основен фактор – човек мисли често върху своята тайна, сякаш е „заседнал“ в нея и това предизвиква различни негативни емоции като вина, срам, притеснение и т.н.
Какво ни кара да имаме тайни?
Пазенето на тайна обикновено е с една единствена цел – да защитим нещо, независимо дали това са чувствата на друг човек или пък собствената си репутация.
Защо тайните са толкова вредни?
Тайните могат да бъдат психологически вредни, защото човек няма възможност да обсъжда темата с други хора. Нежеланието за споделяне на конкретна тайна идва най-вече от чувството на срам и страха от осъждане/критика.
Интересен факт е, че в някои случаи пазенето на чужда тайна, всъщност може да накара човек да се почувства добре - това автоматично означава, че на него може да му се има доверие и че между двамата души съществува близка връзка.
Трябва да се отбележи също така, че вредите от тайните не се измерват спрямо това колко тайни на брой има човек.
Вредата от тайните зависи от техния характер и от влиянието върху психиката на човека, който ги пази. Постоянното премисляне на дадена тайна е много вредно – то създава чувство на умора и засилва усещането за изолация. Това от своя страна може да повлияе негативно върху цялостното здраве и начин на живот.
а да смекчи неблагоприятните последици от своите тайни, човек трябва да намери подходящ начин да ги сподели. Близък приятел, на когото има пълно доверие, терапевт или дори писане в дневник – това са част от опциите за облекчаване на вредите от пазенето на тайни и справянето с негативните емоции.
Съществуват ли „полезни“ тайни?
Полезните или добрите тайни са тези, които ще бъдат разкрити след определено време и са свързани с нещо положително. Например – планирате предложение за брак или пък чакате да дойде подходящият момент да обявите нещо хубаво и важно на своите близки. Тези тайни не съдържат вредна информация, а точно обратното. Тяхното разкриване всъщност носи много положителни емоции като вълнение и радост.

Публикувана на
11 Ноември 2022 година