Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Водачът на листата на партия „Има такъв народ“ Гроздан Караджов: Никой няма право да лъже народа!

Водачът на пловдивската листа с кандидат-депутати на партия „Има такъв народ“ Гроздан Караджов е роден на 14 декември1966 г. в Стара Загора. Завършва Първа английска езикова гимназия в София и специалност „Право“ в Софийския университет. Специализирал е бизнес мениджмънт в телекомуникации в Токио, Япония. През 90-те години е председател на Независимото студентско дружество в Юридическия факултет на СУ. Съосновател е и национален координатор на Българско сдружение за честни избори. Бил е програмен директор на „Отворено общество“ – София. Управлявал е инвестиционни проекти на фабрики, технологични сгради, търговски, офисни и жилищни строежи. На парламентарните избори през 2014 г. е избран за народен представител от листата на Реформаторски блок в 24 МИР София. Председател е на парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения. От 13 декември 2021 е министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Кирил Петков. На 9 юни 2022 г. подава оставка и като вицепремиер, и като министър на регионалното развитие и благоустройството, след като лидерът на партия ИТН Слави Трифонов обявява, че изтегля министрите, излъчени от партията му и слага край на Четворната коалиция.
Интервю на Катя КАЗАКОВА

- Г-н Караджов, предполагам, че сте приели за привилегия да бъдете водач на листата на „Има такъв народ“ за Пловдив?
- Да, дори се наложи да се преборя за това място с Тошко Йорданов, който отстъпи и пое Пловдив-област. Под секрет ще ви кажа, че моята съпруга винаги е искала да се преместим да живеем в Пловдив. Често идваме тук. Така че ще работя от сърце и душа за пловдивчани.
- Защо сте със Слави Трифонов?
- Запознахме се през 2015 година, когато като народен представител в 43-то НС подкрепих правото на хората да кажат на политиците какво искат в организирания от Шоуто референдум. Запазихме добри отношения с екипа. През юли миналата година ми се обади Тошко Йорданов с предложение ИТН да ме предложат за министър. И след кратко обмисляне, приех, защото има какво да дам, имам много опит – в държавното управление, в частния и неправителствения сектор. На тези години човек вече трябва да гледа какво може да даде за страната си, а не толкова какво може да получи.
С ИТН и Слави сме от една „порода“ – бунтари. Аз съм сред учредителите на Независимото студентско дружество, което след това стана гръбнакът на СДС. Активен участник съм в студентските протести в зората на демокрацията, после и срещу избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, срещу превземането на държавата от мафията... Вечната „черна овца“, както пеят „Ахат”. Така че бе съвсем логично да работим заедно с ИТН, които не се страхуват да бъдат откровени и последователни, да казват винаги само истината, независимо колко проблеми и хули могат да си навлекат.
- Толкова ли не можахте да се „спазарите“ с Кирил Петков и Асен Василев, че излязохте от Четворната коалиция и всъщност бутнахте правителството?
- Никога не смеси и помислялида се пазарим с когото и да било. Още по-малко с Кирил Петков и Асен Василев. Когато държавата върви в лоша посока, ИТН не може да си мълчиш в името на едно измамно спокойствие.Няма как да си затворим очите, че с действията си дуото от ПП напомпа инфлацията, което неминуемо се отрази и на цените, и на реалните доходи на хората. За пример ще дам Франция, където инфлацията е 6%. А у нас през юли тя вече бе над 12%. Там цените на основните хранителни стоки не са пипани от 4 години, а тук поскъпнаха двойно!
- Откъде дойде тази двойно по-висока инфлация?
- Точно от този харвардски експеримент, който се проведе с общите ни финанси, с данъците, които всеки от нас плаща. С това масово раздаване на пари на калпак. По един милиард всеки месец, без оглед на това дали фирмите са печеливши, свръхпечеливши или спекуланти! Публична тайна е, че някои компании задържат стоки, за да предизвикат изкуствен дефицит и да продават след това на двойни и тройни цени. Олиото стигна над 6 лв., хлябът е два! А правителството реши да даде на тези фирми „бонус“ от по 250 лв. на мегаватчас, за да си платят тока. Това бяха хвърлени на вятъра пари, тъй като не носят в себе си никакъв производствен елимент.
- Вече цял месец сте в Пловдив заради предизборната кампания. Опознахте ли града, почувствахте ли се пловдивчанин?
- Постарах се да отида във всеки от кварталите на Пловдив, за да се запозная с конкретните проблеми там. Защото като министър на регионалното развитие съм запознат с по-мащабните начинания на града. Харесва ми, че пловдивчани са в добрия смисъл шовинисти - те обичат своя град, местни патриоти са. И на базата на този патриотизъм градът се развива. Пловдив е център на най-бързо развиващият се регион в страната. Доброто съчетаване на частната инициатива и собственост с възможностите за институционална подкрепа от държавата и общините, премахването на бюрократичните спънки и облекчаването на някои процедури, което виждаме в Индустриална зона „Тракия“, е пример и за други градове.
Като човек, който обича културата, не мога да не изпитвам гняв, че чудесната опера и филхармония, които прославят България по света, нямат сгради. Че провеждат репетициите си в непригодни за целта помещения…
Няма как да не съм съпричастен към загрижеността на пловдивчани за Тютюневия град с уникалните му сгради. Хората ми обясняват как трябва да го заобикалят, защото се опасяват да не падне част или да се срути някоя от стените на постройките там. Тук и общината, и държавата са длъжници, защото са пропуснали да разсекат възела от проблеми, като се поучат от европейския опит. В Европа исторически сгради са реставрирани и запазени като фасади, а вътре са превърнати в модерни пространства с галерии, зали за срещи, бизнес, култура...Тютюневият град може да е следващото културно пространство на Пловдив – както е Капана. Преди десетина години Капана беше едно от най-западналите места, а сега е пулсиращото сърце на Пловдив. Това трябва да е бъдещето и на Тютюневия град. А не да се стига до крайности–държавата да се дърпа и да не позволява мястото да се развива! А кой ще влезе в тези порудени сгради да рискува живота си!? Никой. Естествено, не може и да бутнем всичко – нали искаме да запазим облика на това недвижимо наследство. Изходът е - да се срещнат интересите на двете страни – инвеститори, държава и община, от което ще спечели цялото общество. В момента сме свидетели на едно грозно противоборство.
- На народа му втръсна да ходи на избори. А на вас?
- Напълно разбирам гражданите. Хората искат спокойствие, стабилност и предсказуемост. Но те искат и ефективно управление, което да се справи с кризите, които ни връхлитат. Трябваше ли да крепим едно правителство, което води политика в ущърб на хората? Което не решава, а задълбочава и мултиплицира кризите? Аз първи посочих, че има дупка в бюджета, само в моя сектор тя беше 3,9 милиарда. Но веднага бях нападнат с хули и лъжи. ИТН предупреди, че се помпа инфлацията, че цените ще скочат двойно и тройно, че хората трудно ще понесат тоя шок... ИТН попита защо даваме отстъпка за гориво, петролът по света поевтинява, а бензинът поскъпва. Защо уж се отказваме от „Газпром“, а купуваме пак руски газ, но през посредници офшорки и то с 30% по-скъпо? И вместо коалиционният ни партньор ПП да се вслуша в предупрежденията ни, получихме от тях лъжи и обругаване. Получихме нова диктатура и нов вожд, който е винаги прав. Няма как да съгласим моделът ГЕРБ-ДПС, срещу който се борихме, да бъде съхранен, но под нов бранд – „Продължаваме промяната“.
Затова сложихме край на тази агония. Никой няма право да лъже народа. Гражданите имат право да знаят истината. Дори това да ни навлече много неприятности. Нека да го кажа ясно- всяко правителство, което не работи в интерес на народа, трябва да бъде свалено. Ако не го бяхме свалили ние през лятото, през зимата щяха да го свалят хората, които щяха да излязат на улицата. Защото инфлацията вече щеше да е над 30%.
- Софиянец сте, но ще влезете в парламента с гласовете от Пловдив. Ще бъдете ли пловдивски депутат? Как ще се отчитате пред пловдивчани?
- Когато бях министър, всяка седмица имах приемен ден. За мен е много важен контактът с хората. Защото една идея може да изглежда прекрасно на макрониво, но да е катастрофална на микрониво. Всички промени в закони, които МРРБ е предлагало по мое време, са били съобразени с проблемите на хората. Затова, като народен представител избран от Пловдив, аз ще приложа същия подход.
Като регионален министър работех с кметовете на всички общини и регионалните проблеми на всеки един град са били и мои проблеми. Сигурен съм, че ще бъда полезен и за Пловдив. Да припомня, че по мое време за регионални проекти бяха заделени 418 милиона лева. Никога досега не е имало толкова много пари от държавния бюджет за регионални проекти – за ремонт наобщински пътища, улици и ВиК мрежи и пр. Имаше общински пътища, които не бяха пипани от 70-80-те години на миналия век!
- Какво искате да се знае за човека Гроздан Караджов?
- Първо, винаги се стремя да се натоварвам с повече работа. Това, което ме плаши, е да нямам работа. А щом в Пловдив има проблеми, значи ще се работи здраво. На второ място, винаги съм се стремял да бъда справедлив, а да не облагодетелствам една или друга страна. В този смисъл ще следя Пловдив да разполага с достатъчно средства от държавния бюджет. А не да бъде ощетяван по една или друга измислена причина.
В личен план- аз съм семеен човек. Прекарвам почти цялото си свободно време със семейството си. Имам две малки деца – близначки на 7 години и половина – и две големи. Те пък имат по едно свое – т.е. имам две внучета. И винаги имаме повод да сме заедно. Обичам да играя тенис. Фотографията ми е хоби. Като всички и аз обичам да пътувам, но напоследък нямам време за това. За последните девет месеца едва успях да заведа за три дни дъщерите си в „Дисниленд“ в Париж, защото отдавна им бяхме обещали.
Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Публикувана на
29 Септември 2022 година