Новина от категория България
Архив на публикациите

Просто Киро е дал 50 бона за първия учебен ден на щерките си

Кирил Петков е пръснал 50 хиляди лева за първия учебен ден на щерките си, докато повечето родители у нас се чудеха как на фона на беднотията да отделят 200-300 лева, за да изпратят децата си на училище с нови дрехи и обувки. Двете по-малки дъщери на бившия премиер са ученички в частни школа със скандално високи такси по настояване на родителите си, които очевидно смятат, че държавните образователни институции в България са под нивото им.

Средната щерка на Петков – Ема, от миналата година е възпитаничка на Американския колеж в София. От този септември тя е вече в девети клас и споделя ученическата скамейка с много други ВИП наследници. Годишната такса, която баща ѝ плаща, за да получава тя образование по американски тертип, възлиза на 19 200 евро, или над 38 хиляди лева. Сумата е възможно най-високата от ценоразписа на колежа, тъй като Ема се води чуждестранен гражданин, понеже е родена в Канада и е с канадско гражданство. За български ученици таксата е двойно по-ниска – 7600 евро, или 15 хиляди лева. Дъщерята на Петков се изявява и в училищната театрална трупа. В началото на лятото тя дебютира на сцената в адаптация на популярния бродуейски мюзикъл „Котките“, а майка ѝ и баща ѝ отидоха да я гледат, пристигайки с бронирана лимузина беемве за над 300 хиляди лева. Те бяха придружавани от 15 охранители от НСО, а дворът на Американския колеж, намиращ се в столичния квартал „Младост-2“, буквално бе почернял от гардове. След скандалната случка дъщерята на Петков се почувствала неудобно пред съучениците си и именно заради това не пожелала родителите ѝда я придружат на откриването на новата учебна година миналия четвъртък. На тържеството по случай 15 септември тя отишла само с приятелките си от класа.
По-малката ѝ сестра Анна, която е на 10 години, пък учи в частното столично училище „Петър Берон“. То се намира в полите на Витоша и образова възпитаниците си по английски модел на обучение. Годишната такса там възлиза на 10 хиляди лева, като отделно се доплаща за храна и транспорт, ако родителите заявят такива услуги. От този септември Анна е четвъртокласничка и догодина ще има възможност да кандидатства в друго училище.
Разходите около 15 септември на семейство Петкови ударили 50 бона, като заплатили таксите и накупили всичко необходимо на двете си щерки ученички. Сумата обаче е нищожна на фона на тази, която бившият премиер е пръснал и за светлото бъдеще на най-голямата си наследничка. Образованието на Ванеса в един от топуниверситетите в света е коствало на баща ѝ колосалната сума от 400 хиляди лева. През май тази година девойката се дипломира в специалност „Биомедицинско инженерство“ в университета „Ню Йорк“. Справка показва, че годишната такса за обучение там възлиза на 30 600 долара, или близо 54 хиляди български лева. Това е сумата, която включва единствено и само семестриалната такса. Извън нея остават всички лични и битови разходи, които има всеки студент. Ванеса е следвала в Ню Йорк от 2018 г. до лятото на 2022 г. За 4 години баща ѝ платил 220 хиляди лева само за покриване на таксите към ВУЗ-а. Допълнително ѝ осигурявал пари за луксозна квартира, живот и забавления. В момента тя продължава да пребивава в Щатите. Наскоро бе на почивка в Канада при майка си Линда и сестрите си, които бяха на гости на роднините им там в продължение на месец преди изборите. С баща си не се е виждала от миналата Коледа, когато за последно се бе прибрала в България.ретро

Публикувана на
29 Септември 2022 година