Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Има ли файда, няма ли файда, ще размишляват цяла събота в Пловдив

В събота ще е Ден на размисъл. Цял Пловдив ще размисля. Все едно, че всички тази ще четат едновременно монолога на Хамлет, ще го бъде ли или да няма да го бъде. В побългарен предизборен вариант – ще има ли файда или няма да има файда от изборите в неделя, това е въпросът.

Динко ПЕТКОВ

Най-шумно ще размишляват в най-голямата евроетническа махала „Столипиново“ – как още в понеделник най-после ще им вдигнат външни асансьори на блоковете в „Соколите“, за да качват и да свалят с тях конете до яхърите от третия етаж нагоре.
Даже владиката Николай ще изпадне в дълбок размисъл. Бдейки с изцъкления си поглед от прозореца на новия си митрополитския палат в Стария град дали децата на пловдивчани ще тръгнат да учат на Запад. А после като се върнат, за нищо няма да ги бива, както ги гълчи той от амвона. А Бачковският игумен Сионий ще си размишлява насаме с джинджифиловата ракийка: „Ти мен уважаваш ли ма, а Господи!“. Сопвайки се на мъжката си секретарка Васко Паркинга: „Е, не са научи като си говаря с Господ, да не ми се пречкаш! Айде, нали с вуйчо ти Шкембе войвода съм ва уредил да ставате депутати, бягайте да обещавате каквото ви дойде на ум на миряните, няма да се стискате, ако някой иска да види Рая още докато е жив, обещайте му, ама да си пусне бюлетината за вас!“.
И баба Радка от Кючука ще размишлява. Останали са й 1.70 лв. от пенсията. Мае се дали с тях да купи кило пържоли или да заведе внуците на куклен театър, а с остатъка от паритe да им поръча детско меню в Макдоналдс.
Запасният подполковник Фатмашки от ЖР „Тракия“ бесен ще размисля какво да прави със слагащата му рога законна половинка предпенсионната счетоводителка Лукреция. Дали не е време вече да я върне на майка й, след като чул как от балкона съседът тихичко подвиква на жена му да се качи горе на диванчето у тях. Щял да я изненада с едно наливно парфюмче.
Абитуриентът Манол Стоименов Генчев от жилищен комплекс „Христо Смирненски“ пък ще е в размисъл дали да създаде недоволна група във „Фейсбук“, с цел анулиране на матурата по литература. С настояване темата за „Косачи“ на малкоизвестния им Елин Пелин да бъде заменена с тема по текст на някоя от песните на примата на фолка Преслава или на световнопризнатия славей Азис.
Шефовете на „Ботев“ ще размишляват как да реагират, когато Кристиано Роналдо им звънне. С последната надежда да се уреди с нов клуб ще се самопредложи да рита на стадиона в Коматево. Дали няма да се прецакат с вече куц кон, ако го вземат, ще се чудят босовете на „канарчетата“.
В Локо също ще размишляват. Как да реагират на слуха защо Крушарски ги изоставил. Събира пари да купи железничарския отбор на гара Белово, за да го вкара в групите на Шампионска лига.
Пловдивските писатели и журналисти също ще размишляват. Обменяйки размишления във фейсбук от кои заимствани „мо та мо“ класици ще се котират техните нови поеми и романи.
А медийните атове ще се чудят каква по- по- най-разследваща журналистика ще им донесе нови читателски овации – поредица от разтърсващи репортажи за първи кметски копки или скандални разкрития, например, за шофьор от градския транспорт, който подминал спирка, без да спре.
Изоставеният от Лена Бориславова Просто Киро вероятно ще размишлява на глас. Сигурно някакво предизборно пожелание по адрес на катурналия го от премиерствотото бивш министър Гроздан Караджов, който е водач на листа в Пловдив. Няма да му се разбира точно какво говори, тъй като явно ще фъфли на своя си канадски език.
Кандидат-депутатите от Главната няма как да загърбят Деня за размисъл. За последно ще умуват дали си струва да влязат в парламента, ако депутатската заплата няма да им стига да свързват двата края.
И избирателите ще размислят: Щом купуването и продаването на гласове е престъпление, не е ли престъпление да те карат да гласуваш за същите тия политици, които бяха нефелни депутати и в предишния парламент, че и в по-предишния…

Публикувана на
29 Септември 2022 година