Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Министър Минеков разнася махленска сплетня като лелка от Женския пазар

Уредилият се за втори път като служебен министър на културата проф. Велислав Минеков падна до нивото на лелка от Женския пазар, която разнася сплетни. Вчера той се разписка, че в сайт, който бил собственост на почетен консул от Пловдив, била публикувана заплаха за живота му. „В заплахата е изказано съжаление, че не съм бил гръмнат на място в Пловдив!“, тръшка се той.

Динко ПЕТКОВ

Причината за заканата била, че той се противопоставил на бутането на бивш тютюнев склад на бул. „Христо Ботев“51. По думите му сградата била обявена за паметник на културата. Заблуждава, обаче, като премълчава, че тя е съборена законно с разрешение на общината, без да е имала статут на някаква културна ценност. От много години не е ползвана за тютюнев склад. Била селскостопанска постройка и мебелен склад. А фирмата, наета да я разруши, е имала всички необходими разрешения.
Министър Минеков се включи в мероприятие на една партия, която изкара 5-6 човека с претенции за граждански протест. Той се появи там и обяви, че бутането трябва да спре, с аргумента, че обектите в зоната „Филипопол-Тримонциум-Пловдив“ са паметник на културата.
На озадачените журналисти пък се оплака, че към него била отправена заплаха за убийство, заради опита му да спре багерите. А всъщност идването му беше конкретно свързано със събарянето на друга постройка в съседство, закупена от друг бизнесмен, който няма нищо общо с набедения от министъра за заплахата почетен конкул.
В началото на септември Минеков е подал официални жалби до МВР и Прокуратурата заради смъртната закана. Намесва пловдивски новинарски сайт, който е свързан със собствениците на складовете. „Нощес в 1:05 ч. излезе с широк материал. От този материал разбираме колко полезни са тези срутвания и колко вреден съм аз като министър, защитаващ историята и националната култура…“, продължава да се тръшка министърът
„Но в едно изречение има едно нещо много странно: там се казва, че е трябвало да бъда застрелян. Точно това, което чувате, но вижте, по чудо още не съм застрелян“. Смятали, че могат да спасят „разрухата със стрелба.“, опитва да иронизира той. И геройски се пъчи:„Аз не мога да бъда плашен толкова леко, през годините толкова пъти са ме заплашвали, с пистолет и с брадва, и луд човек са изпращали, и колата ми подпалиха, другата я отнеха пред ръцете ми…“.
ВСЪЩНОСТ МИНЕКОВ ПОСТЪПВА КАТО ЛЕЛКА ОТ ЖЕНСКИЯ ПАЗАР. Фактите го оборват. Пловдивският сайт, за който споменава, но не казва името му, следва да е новинарският всекидневник „Пловдивмедия“. Няма кой друг да е, след като само в него почетният консул е съсобственик. Това не е някаква тайна.
Твърденията на въпросния министър, че пловдивски сайт е публикувал заканата за убийството му КАТЕГОРИЧНО нямат нищо общо с истината. И той, независимо, че вероятно се смята за недосегаем, ще следва да дава обяснения в съда за пладнешката му клевета. Не може безнаказано висш държавен чиновник, какъвто е този министър, да хвърля такова тежко обвинение към медия, която си е завоювала авторитет , след като излиза вече 14 години.
Да, имало е нейни публикации за неадекватното поведение на Минеков в Тютюневия град. Отразено и в други пловдивски медии. Дори журналистка от една от тях директно му задава въпрос дали пие, след като той разкъса оградителните ленти на частния имот на бул. „Христо Ботев“51 в 22 часа. Според очевидци, видимо клатушкайки се.
По повод неадекватното му държане, авторитетният седмичник „Банкерь“ също публикува материал. САМО ТАМ авторът на статията отбелязва какво би се случило с НЯКОЙ в САЩ, да речем, който без позволение, разкъса оградителните ленти и нахлуе в частен имот. Не го очаква нищо добро, след като не се знае какъв е, какво смята да прави, въоръжен ли е. При това положение собственикът на имота има право дори да стреля по него.
В статията просто се обяснява как в САЩ частната собственостност е защитена. И какво може да му се случи НА ВСЕКИ, който НЕЗАКОННО нарушава правилата. Няма никаква заплаха за стрелба по министър Минеков. Факт. Ако иска да го провери, нека извърши същото в някой американски щат, каквото хъшлашки направи в частния имот в Пловдив.
„ПловдивМедия“ очаква лично извинение от неуважаемия министър. Позволил си спрямо нея махленска сплетня, присъща на лелка от Женския пазар.
А за клеветата му към уважавания не само в Пловдив почетен консул следва да му се иска обяснения от служебния премиер. Добре е и той най-напред да попита Миников пие ли. Все пак става въпрос за дипломатически скандал с личност, обявена наскоро от посланика на Молдова за един от най-добрите почетни консули на страната, председател е на УС на Българско-молдовска търговско- промишлена камара, награден от министър-председателя на Молдова с„Павел Филип“- орден първа степен на правителството за особени заслуги в дипломацията.
Наклеветеният от Минеков виден пловдивчанин участва в множество инициативи и чествания на бележити дати, значими празници и културно-просветни събития в България и Молдова. Като предприемач, действащ на територията на България и Молдова, подпомага множество събития, свързани с укрепване на приятелските отношения между двете страни, най-вече в областта културата. За него винаги е било важно да спомага за развитието на културните взаимоотношения, като тези усилия са давали и дават възможност за изяви на множество колективи и културно-просветни институции, пише на сайта на почетното консулство на Молдова у нас.

Публикувана на
27 Септември 2022 година