Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Пловдивчани питат в кои бомбоубежища могат да се скрият

Колко и къде са бомбоубежищата и скривалищата в Пловдив и дали изобщо могат да се ползват? Бурна дискусия по тази тема тръгна в социалните мрежи броени минути след вчерашната реч на руския президент Владимир Путин.
В нея той обяви частична мобилизация и се закани, че може да посегне към ядрените оръжия заради войната в Украйна. Зевзеци веднага взеха да питат в нета колко струва запазено място и къде да си платят. Други сериозно се притесниха, че повечето скривалища не стават за нищо или се ползват като складове и кръчми.
Мнозина напомниха, че според публикувания след началото на войната в Украйна доклад на Главна дирекция "Пожарна безопасност и закрила на населението" нито едно от колективните средства за защита в Пловдив и областта не е в перфектно състояние.
В списъка бяха включени общо 31 скривалища и противорадиационни укрития, които според МВР са в добро или задоволително състояние.
От всички бомбоубежища 22 са на територията на града. Най-много са в район „Централен“ - 12, в „Северен“ са 7, две са в „Тракия“ и едно в „Южен“. 13 от тях са със статут на противорадиационни укрития, като едно е в ПУ „Паисий Хилендарски“. В областта броят на скривалищата е 9. Две има единствено на територията на Асеновград - в сградата на общинската администрация и на Асеновата крепост. По едно са в общините Калояново (в село Долна махала), Куклен, Марица (в село Граф Игнатиево), Перущица, Първомай, Стамболийски и Сопот.
Нито едно от укритията в Пловдив не сe води първа категория, тоест в отлично техническо състояние. Всички са определени като втора, което означава, че ще им трябва период от седмица, за да бъдат въведени в експлоатация.
От Областната управа и Общината обаче увериха, че няма повод за притеснения. „Прочетох, че руският президент е обявил частична мобилизация. Това не означава, че някой ни е обявил война. Ако има необходимост от реакция, тя трябва да бъде на държавно ниво, а не на ниво област Пловдив. Няма как да предприемам мерки без решение на държавата”, коментира областният управител Ангел Стоев.
Запитан дали скривалищата са подготвени, Ангел Стоев беше категоричен: „Те са подготвени. Това е постоянна задача и тя се изпълнява”.

Публикувана на
22 Септември 2022 година