Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Как са си угаждали Просто Киро и Кокорчо на гърба на данъкоплатците

“Да го д*хат бедните“, гордо рече преди няколко месеца вече бившият финансов министър Асен Василев от трибуната на Народното събрание. Тогава поводът беше актуализацията на държавния бюджет, а кабинетът на Кирил Петков (a.k.a. Просто Киро Харварда) всячески се пробваше да покаже, че много мисли за всички граждани на държавата. И затова обещаваше пари, пари, пари...
Днес, само месец и половина след като „Промяната“ слезе от власт, реалността се оказва доста озъбена и свирепа. Журналистическо питане до администрацията на Министерски съвет показва, че във времената, когато са били начело на държавата, хората на Киро и Асен (начело със самите тях) са гуляли по римски. То боровинки и малинки за близо 7 бона. То тузарски вечери. То френска минерална вода...
“От администрацията на МС разказват, че Петков настоявал всяка сутрин да му поднасят пресни плодове, в чиято свежест първи се убеждавали членовете на най-близкия му кръг. И от справката прави впечатление именно това - че Просто Киро и личното му обкръжение в Министерския съвет са пръскали щедро държавни пари за малини - 4531 лева и боровинки - 3229 лева, които задължително били с био произход. Отделно в кабинета редовно са доставяни за сметка на данъкоплатеца ябълки, круши, кайсии, сливи, лимони и грейпфрути за стотици лева.
Бонбоните са Линд и Фереро Роше. За сметка на трудовите хора е и минералната вода на премиера, и то не каква да е - за Боржоми са платени 2006 лева, за Сан Пелегрино още 2843 лева, за бутилирана вода в стъклени шишета от 0,330 гр. - 9259 лева. Отделно е веганското меню на харвардеца, което било доставяно от комплекс "Бояна" или от външни кетеринг-фирми”, показват още справките от МС.
И каква стана тя? Големите народни спасители се оказаха едни обикновени търтеи, хапващи плодови салатки за стотици левове на гърба на отрудения народ.
Да погледнем най-простата сметка, защото няма човек у нас, който да не я разбере – Кирчо и компания са си поръчвали около 130 порции сини сливи месечно или около 26 кг. чист плод. И за тази красота с наши пари са платени 147 лв. Няма мъж у нас, който да вари ракия и да не ви каже, че за 150 лв. спокойно човек може да си купи плод, за да свари поне 80 литра ракия. Има едно голямо „но“ и то е, че Киро и сие са карали на плодов режим на сини сливи още от април. Демек – карали са вносното, щот са баровци. С нашите пари.
Справката показва още, че Киро и аверите му общо взето са се изживявали като мецаната в гората и бодро са опъвали по десетки кила плод на ден – боровинки, мандарини, портокали, сливи, круши, ябълки. Салата асорти. Да се чуди човек как от толкова плодове са намирали време да излязат от едното място и да проведат заседание... Може би затягащият елемент са били прословутите пици с кристали, за които обаче справката на МС мълчи.
А сега сериозно – никой не би се взрял толкова в боровинките на Киро, ако мнозинството граждани на България не се бореха за залъка си всеки ден. Благодарение на същите тези сладури, които дойдоха с голямата кошница с обещания, а на изпроводяк я напълниха с държавни круши и малини и зарязаха народа, потънал в немотия. Газ, парно, ток, горива, хляб, яйца, сирене – всичко вече е на лукс цена, а заплатите от миналата година не стигат и за половината от харчовете на хората.блиц

Публикувана на
22 Септември 2022 година