Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Монаси от Зографския манастир церят рак със строго пазена рецепта

Монасите от Зографския манастир на Атон церят болни от рак с рецепта, пазена строго. Целебната й съставка е билката змиярник.
Някои от излекуваните не споделят публично, защото не желаят да афишират, че са били болни от рак. Други си мислят, че временно са се излекували (в ремисия). Докато сръбските вярващи например в подворието на Хилендарския манастир са направили цял информационен център за това, разкриват още от Зографския манастир. Те допълват, че в Белград досега са доставени около 7000 бурканчета с билката, изготвени в Хилендар, напълно безплатно и отзивите са изключително добри. Българите по-рядко си вземали от лека, затова монасите решили да споделят рецептата му в медиите, за да достигне до повече болни. Стъпките са изпълнението й са следните: грудката на билката змиярник, наричана още змийски лапад и змийска хурка, се обелва тънко от горния кафяв слой. Отрязва се (ако е голяма) такова парче, от което може да се направят 15 по-малки с големината на царевично зърно. Поставят се в малко бурканче с мед (до 50 мл).
В продължение на 15 дни всяка сутрин 30 минути преди ядене се взема от бурканчето по едно зрънце с помощта на дървена шпатула. По време на лечението със змиярник не се предприемат никакви други лечения, включително и химиотерапии. Прави се минимум 30-дневна почивка и ако се налага, се повтаря лечението по описания по-горе начин. Но не повече от три курса за година!
За да се разбере дали е пресен змиярникът, се взема едно зрънце, преди да се сложи в меда. Оставя се да изсъхне за 24 часа и на другия ден се опитва с върха на езика. Ако щипе, значи билката е с нужните лечебни свойства. Да внимават хора с язви на стомаха и дванадесетопръстника. Ако им страданията им се обострят, да спрат да го приемат.
Бурканчето с 15-те дози се държи в хладилник. Останалата грудка се завива във фолио и също се съхранява на студено. Може и в чиста почва, като така се запазват значително лечебните свойства. /ретро

Публикувана на
06 Август 2022 година