Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

6 вредни навика след вечеря

Не спазвате правилното време за вечеря? Харесвате ли среднощните закуски? Тогава правите всичко погрешно! Формулата да останете във форма и здрави, е да се придържате в правилния график за хранене и да подобрите качеството си на живот.
Тук изброяваме няколко неща за вечеря, които трябва или не трябва да правите, ако искате за запазите здравето си.
Вредни навици за вечеря и след вечеря
Отлагане на вечерята
Едно от най-важните неща, които трябва да спазвате е, че трябва да вечеряте навреме. Проучванията показват, че хората, които отлагат вечерята си, са по-склонни да наддават на тегло поради късен глад след времето вечеря и преяждане. По този начин ранната вечеря ви помага да поддържате здравословно тегло. Късната вечеря и незабавното заспиване след нея също води до качване на тегло.
Важно е какво ядете за вечеря
Важно е да ядете здравословна и питателна храна за вечеря, вместо да ядете нездравословна храна, като сандвичи или пица например. Тези ястия нямат правилните хранителни вещества, което пък, от своя страна, води до чувство на глад след вечеря. Храната трябва да включва добра комбинация от протеини, мазнини и фибри.
Това ни поддържа сити и предотвратява глада след вечеря. Метаболизмът на човек обикновено е по-нисък вечер, в сравнение с през деня. Следователно, ниско съдържание на въглехидрати, високо съдържание на протеини, високо съдържание на фибри и умерени мазнини се препоръчват за поддържане на теглото. Това също помага за доброто движение на червата и поддържа цялостното здраве.
Лежане или сън веднага след вечеря
Това може да причини наддаване на тегло, а също и киселинен рефлукс при много хора. То е и сред основните причини за киселинност, подуване на корема и рефлуксна болест. Тези проблеми се наблюдават при много хора в наши дни. Ето защо се препоръчва ранна вечеря (поне два часа преди сън/лягане). След вечеря се препоръчват някои дейности (като разходка за поне 15 минути).
Не пиете достатъчно вода
Пийте достатъчно вода през целия ден. Ежедневно се препоръчва да приемате два до три литра вода. Избягвайте да пиете газирани или сладки напитки по време на вечеря, което ще увеличи дневните калории и ще доведе до наддаване на тегло.
Забравете хапването след вечеря
Неяденето на здравословна вечеря и недостигът на хранителни вещества води до огладняване, след като вече сте вечеряли. Похапването на неправилна храна води до наддаване на тегло. В такива случаи човек трябва да има здравословни закуски.
Здравословни опции като салати, пресни плодове, хумус, ядки и семена са добри възможности. Не съхранявайте нездравословна храна като чипс, шоколад, замразена или пакетирана храна у дома, за да избегнете изкушението и консумацията ѝ.
/zdrave.to

Публикувана на
04 Август 2022 година