Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Какво се случи с ученик, подарил гофрета на класната си

Ученик от столичната 9-а френска гимназия подари гофрета във формата на фалос на учителка пред цял клас и отнесе най-тежкото наказание - „преместване в друго училище“.
„За“ гласували 53 от 61 преподаватели в учебното заведение. Миналия месец състав на Административния съд София-град обаче отмени наказанието на тийнейджъра. В същото време ръководството на елитното училище е твърдо решено да защити реномето си и обжалва решението. Така съдебната сага ще продължи на по- горна инстанция - Върховен административен съд.
Проверка в масивите на съда показва, че и други елитни столични гимназии водят съдебни битки с родители на наказани ученици, но доста често дори и по-леки санкции от изключване падат в съда. Магистратите масово отменят заповедите за наказание, издадени от директорите заради формални пропуски в процедурата, като недоказано присъствие на социален работник, психолог или педагогически помощник по време на изслушването на виновника. Сред другите „мини“ са преразказан протокол от педагогическия съвет, на който се гласува наказанието, ненадлежно уведомяване на родител и пр.
Заради кофти протокол и недоизпипана процедура пада и наказанието на ученика с гофретата. Действието се развило в края на миналата година. Тогава момчето заедно с няколко свои приятели влизат в часа на осмокласниците, с които бившата им класна - учителка по френски, трябвало да проведе час. Когато госпожата влязла, заварила на бюрото си десерта с форма на мъжки полов орган. На дъската гордо се мъдрела абревиатура, която на български значела мъжки полов орган, а отдолу пояснение на английски Кeep Уour Рositive, или в превод „запази позитивизма си“, става ясно от протоколите по делото. Гофретата вървяла и с листче с послание към госпожата „От любимия ученик“, който впоследствие е изключен, с пояснението, че това щял да й подари на екскурзията, на която не го била взела. Преподавателката се стъписала, изтрила написаното от дъската и помолила неканените гости да напуснат, за да проведе часа си. След случката обаче пуснала докладна до директора на гимназията.
След като работата се размирисала, другите участници в акцията се извинили, но не и соченият за инициатор. Това той направил по-късно, малко преди да бъде гласувано най-тежкото наказание „преместване в друго училище“. На педагогическия съвет първоначално е предложено да бъде наказан с „предупреждение за преместване“, но в последния момент преподавател предлага да се гласува най- тежкото. Наказаният младеж е разпитан пред съда и твърди, че всичко е било просто шега и не е искал да обиди учителката. Освен това негодува защо другите му съученици са с по-леки наказания, а той единствен бил изключен. Майка му, която също присъства на изслушването пред учителите и е разпитана пред съда, твърди, че синът й е бил прекъсван, като давал обяснения и се опитвал да се извини. Въпроси му задавали непознати учители, които не се представили дори. В крайна сметка съдът се произнася в полза на младежа заради процедурни нарушения от страна на школото. телеграф

Публикувана на
02 Август 2022 година