Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Издънките на Просто Киро

Управлението на Кирил Петков, 56-ият министър-председател на България, скоро ще остане в историята, пише epicenter.bg.Но с какво ще бъде запомнен?
Премиерът се оказа удивителен първенец – спечели всички негативни класации.

- Кирил Петков се оказа първият български политик, който още като кандидат за служебен министър, прегази Конституцията.
Когато се оказа, че има двойно гражданство – българско и канадско, Петков не си призна, а смело излъга. Още тогава се прояви тази негова черта, която ще присъства и по-нататък в действията му – да чете законите, както му отърва и да лъже, без да му мигне окото.
- Кирил Петков стана първият министър-председател в демократичната история на България, който бе свален с вот на недоверие - на 22 юни.
До него се стигна, след като тлеещите почти от началото на мандата на правителството на четворната коалиция напрежения между „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“ излязоха наяве.
- Кирил Петков бе първият премиер, опитал се рязко да завие държавния кораб, като скъса всички отношения с Русия, без да държи никаква сметка за последиците.
Правителството му прекъсна договора с "Газпром", обричайки държавата на посредници и на космически цени на синьото гориво.
И тук отново лъсна лъжа – оказа се, че газът, който получаваме отново е руски, но много по-скъп от досегашния, защото е получен по сложна схема – продаваме на Турция два танкера американски газ и получаваме техен руски газ по „Турски поток“.
Освен на руския газ, кабинетът „Петков“ обяви война и на руските дипломати. На 28 юни България обяви за персона нон грата 70 служители на руското посолство у нас - не само дипломати, но и технически и поддържащ персонал.
Новината съобщи като отличник самият Петков. Това му костваше премиерския пост, защото в антируския си устрем, премиерът (вече в оставка) не съобрази, че неговата гръмовна новина няма да хареса на съюзника му в управлението – БСП.
И реакцията на лидера на партията Корнелия Нинова не закъсня: „Кирил Петков не може и да си помисля да е министър-председател повече на тази държава!“, заяви лидерът на БСП. Така и се случи.
Кирил Петков повече никога няма да стане български премияр, а задача на следващите правителства е да се опитат да балансират българо-руските отношения.
- Въпреки клетвите си, че ще се бори с корупцията по високите етажи на властта, правителството на Петков не успя да вкара в затвора нито един корупмиран, въпреки размахваните от Гугъл списъци за хора, които може би имат нещо общо със съмнения за колупция.
- Но пък за пръв път в най-новата ни история лидерът на опозицията се оказа зад решетките, пак по нареждане на Кирил Петков. На17 март. т.г. вътрешният министър Бойко Рашков направи нескопосан опит да уличи в незаконосъобразни действия бившия премиер и председател на ГЕРБ Бойко Борисов, който след това бе оневинен от съда.
- Кирил Петков като премиер се забърка с корпорацията „Джемкорп Холдингс Лимитед“ с намерение да й налее 1 млрд. долара в ущърб на националните интереси. На всичкото отгоре британският „Файненшъл Таймс“ уличи корпорацията във връзки с руски олигарси и хора от близкия кръг на руския президент Путин.
- Петков е първият премиер, който буквално „счупи държавата“, като блокира редица важни институции. В желанието си бързо да овладее всички възлови схеми, правителството на Кирил Петков обезглави в нарушение на закони и Конституция стратегически ведомства, от които най-стряскащ е примерът с КЕВР.
- В енергетиката под управлението на кабинета „Петков“ настана хаос – бяха сменени ръководствата на „Булгаргаз“, членове на управителните съвети в НЕК и БЕХ, както и самият изпълнителен директор на НЕК - повечето смени са направи на базата на корпоративни и лобистки интереси.
- През май започна друг скандал, свързан с фито-санитарния контрол на българо-турската граница на Капитан Андреево. Оказа се, че контролът е бил поверен на частна фирма - „Евролаб 2011“.
Пробите за пестициди в плодовете и зеленчуците вече се изпращаха в София и във връзка с това на КПП-то се извиха дълги опашки от тирове. И така до 17 юли, когато съдът върна частната лаборатория на Капитан Андреево.
- Новите управляващи закриха специализираните съд и прокуратура. И тепърва ще става ясно как ще се развиват делата, които оттам преминават към съдилищата и прокуратурите „по компетентност“.
- Кирил Петков не си свърши работата и като партиен лидер. Неговата новоучредена партия - "Продължавме промяната", се оказва без съдебна регистрация в навечерието на парламентарните избори.
И така – скандал след скандал, лъжа след лъжа в краткото управление на кабинета „Петков“.
А как хубаво започна!
Хвалеха го от всички страни.
„Ако България имаше повече министри като господин Кирил Петков, щеше да изглежда по друг начин“, гръмко заяви президентът Румен Радев в края на октомври м.г. После отношенията между двамата охладняха до точка на замръзване.
По-рано лично дори американският президент Байдън отличи Кирил Петков като го спомена на 8 юли 2021 г. на софийския форум на „Три морета“.
Кирил Петков спечели изборите и властта с фалшива усмивка и лъжовни обещания, с които продаде на избирателите една илюзия - за промяна в България и за управление на държавата с най-компетентните хора, които сам опреди като "А" отбора на държавата.
Оказа се, че на всички нива бяха спуснати самозванци, лобисти и зависими от бизнесинтересите си хора.
А в парламента беше вкарана група от самовлюбени и некомпетентни депутати, които за 7 месеца не успяха да приемат нито един цял закон.
Кирил Петков ще остане в историята като усмихнатото момче, на което България възложи толкова надежди, а той не оправда нито една.
Но пък завеща на правителствата след своето хаос, "мини" и "скелети в гардероба".блиц

Публикувана на
29 Юли 2022 година