Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Игуменът на Бачково ще се увековечи, ще става светия-закрилник на …паркингите

Малцина не са имали проблеми с паркирането на автомобилите си – или липсват достатъчно паркинги, или не могат да си намерят място. Много често тези проблеми са съпроводени с тежки нецензурни излияния. Скоро обаче те ще бъдат заменени с възторжените благодарности: „Сполай на свети Сионий, закрилника на паркингите, успях да паркирам!“.

Динко ПЕТКОВ
Това се очаква да стане, след като игуменът на Бачковския манастир дядо Сионий официално или по мнението на народа, бъде провъгласен за светия-закрилник на паркингите.
„Е, не може да му се отрече, прави-струва, уреди се да влезе сред най-тачените светии!“, ще коментират колегите на владиката сред висшето духовенство у нас, добавяйки според отношението си към него: „Голям дявол излезе!“ и „Ами като живееш, посветил се единствено в полза на хората, така става!“.
Списъкът със светии-закрилници е фул. За всичко си има точно определен покровител. Никой досега обаче не се е досетил, че на дървото на светиите-закрилници има един свободен клон – никой не закриля…паркингите. Затова и точно с паркирането има най-тежки проблеми и конфликти.
Очартава се повече да не е така. И благодарение точно на Сионий.
Миналата година по медиите се появиха публикации за скандал край Бачковския манастир. Тогава гръмна свадата за „потурчване“ на паркинга пред култовия ресторант „Водопада“. Хората на игумена Сионий обявиха претенциите си към него и го отнеха от ползващия го от години ресторантьор Георги Манекена. С обосновката, че имотът бил техен. Въпреки твърденията, че няма как да имат нотариален акт, след като този паркинг е върху старо републиканско шосе. С категоричното „Държавата, това съм аз!“, Сионий нареди сложена от него фирма да събира таксите за паркиране, въпреки съдебните претенции на ресторантьора.
С по-нататъшните игуменски действия вече е ясно, че „присвояването“ на паркинга не е била случайна поредна материална лакомия. А съвсем стратегическо действие.
Сионий вероятно е единствен в целия свят, който едновременно е игумен на два големи манастира – Троянския и Бачковския. Завистници одумват, че причината е в троянската сливовица и в джинджифиловата ракийка, с които са прочути двете монашески общежития. Свързвайки това с известната слабост към чашката на Сионий. Така разбира се подценяват амбициите му. Няма как, както за всеки по-висш духовник, те да не са свързани с осигураване на място в историята. А какво по-престижно може да е това от обявяването за някакъв светия-закрилник.
Не върви сред миряните да те смятат, например, за светия-закрилник на троянската сливовица или бачковския джинджифилов елексир, нали? Съвсем друга е позицията на светия -покровител, да речем, на паркингите.
Затова, предполага се, са усилията на игумена Сионий. С тази цел, вероятно, той превръща Бачковския манастир в Меката на паркингите. Иначе защо обителта отвсякъде ще бъде обградена от паркинг до паркинг. Не случайно един вбесен от претенциите на съгражданите си кмет на близък голям град избухнал: „Като толкова няма къде да паркираш, ей къде е, иди паркирай в Бачковския манастир!“.
Освен с „анексирания“ паркинг на реторантьора Георги Манекена, Сионий вече има нови паркингови придобивки. Знае се, че обработваемата земя в планинската местност, където и е Бачковският манастир, е кът. Там всяко парче-нива е с цената на златото. Голямата нива точно под манастира, на която монасите отлеждаха част от препитанието си, вече е…огромен паркинг. Плодоносната почва е засипана с баластра. И там вече може да се паркира. Вярно, засега се използва предимно от търговците на сергиите и кебапчиите. Но пък и те си плащат.
И друго е направил бъдещият светия-покровител на паркингите. Досами манастира имаше доскоро китна овощна градина. Дръвчетата вече ги няма. На тяхно място се появи…паркинг. Срещу заплащане, естествено.
За да няма „самоцелно паркиране“, експлоатацията на паркингите се извършва от мъжката секретарка на Сионий – Васко. Освен задълженията му да поднася кафенца на игуменските гости и да се грижи за новата страст на шефа си – пушенето на наргиле, той следи изкъсо паркирането. „Делегирал“ е на фирма с условното име „Чичо и сие“ да дебне кой къде да паркира. И най-вече да не пропуска да си плаща таксата. А в бъдеще се предполага ще напомнят на паркиралите: „Айде, дай два лева и не забравяй да целунеш ръката на свети-покровителя на паркингите Сионий!“.

Публикувана на
22 Май 2022 година