Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Люта българомразка се развежда след 47 години брак с олигарх

Руският олигарх от узбекски произход Алишер Усманов е подал молба за развод с треньорката по художествена гимнастика и шеф на руската федерация по художествена гимнастика Ирина Винер след 30 години брак. Това става ясно от дело, заведено в московския районен съд под № 205.
Заявлението е подадено на 4 май. На 19 май, представители и адвокати на двете страните са провели разговор, след който на съпрузите са дадени повече от две седмици, за да вземат окончателно решение. Съдебното заседание е насрочено за 7 юни.
Богатството на Усманов се изчислява на около 15,5 милиарда долара. Наскоро европейските власти запорираха имоти и яхта на олигарха, който е пръв приятел на президента Владимир Путин.
Ирина Винер минава за най-силния човек в света на художествената гимнастика. Рускинята обаче е известна и като душманката на българските грации, тъй като през последните 40 години на олимпиади, световни и европейски първенства тя винаги дава ниски оценки на българските момичета или пък ги обвинява, че не играят добре, което е чист психологически натиск. Многократно е влизала в словесен сблъсък с Нешка Робева и Илиана Раева.
На последната Олимпиада Русия загуби за първи път златните медали от 1996 г. насам, като на индивидуално спечели състезателката на Израел, а нашите момичета биха при ансамблите. Българомразката не преживя краха и обвини съдиите в заговор.
Алишер Усманов е съсобственик на крупни металургични предприятия – Михайловския (Железногорск) и Лебединския (Губкин) минно-обогатителни комбинати в Курска област, металургичния комбинат „Уралская Стал“ (Новотроицк, Оренбургска област), Осколския електро-металургичен комбинат (Стари Оскол, Белгородска област), обединени в холдинговото дружество „Металоинвест“ АД.
Прокрадва се обаче и една пикантна версия - че разводът е фиктивен и е свързан със санкциите, наложени на олигарха. Възможно е той да е прехвърлил голяма част от активите си на съпругата си и всъщност разводът да го спаси от изземване в чужбина на имущество и авоари.
Съвместният живот на Винер и Усманов е като приказка. Тя е главен треньор по художествена гимнастика и президент на руската федерация, треньор и е на Алина Кабаева - спряганата за любовница на Владимир Путин.
Алишер Усманов е и шеф на световната фехтовка и бивш собственик на акции на лондонския "Арсенал".
Винер и Усманов живяха заедно 47 години. Не им пречеше нито живота в различни градове, нито затвора, нито силните характери.
Бъдещият богаташ се влюбва в Ирина още в училище. Като ученик той се занимава с фехтовка, тъй като любимата му книга е "Тримата мускетари". Показва страхотни умения и е избран за майстор на спорта.
Тренировките на Алишер се провеждат в същата зала, където тренира и Ирина. Тя е с пет години по-възрастна от Усманов и когато той е очарован от красавицата тя вече е звезда - шампионка на Узбекистан. Тогава обаче бъдещият олигарх не посмява да се запознае с Ирина. Съдбата ги среща отново в Москва години по-късно, когато са студенти.
Усманов завършва Московския държавен институт по международни отношения по специалност „Международно право“ през 1976 г. Работи като научен сътрудник в Академията на науките на СССР, старши референт в ЦК на ВЛКСМ в Узбекистан, генерален директор на Външноикономическата асоциация на Съветския комитет за защита на мира.
През 1980 г. е осъден на 8 години затвор заедно с негов приятел (служител от КГБ и син на заместник-председателя на КГБ в Узбекистан) по скалъпени обвинения. Освободен е през 1986 г., напълно е реабилитиран от узбекски съд през 2000 г.
След освобождаването му известно време се препитава в ловния туризъм в Узбекистан като екскурзовод на чужденци. Прехвърля се в Москва, където започва бизнес и завършва „Банково дело“ в Московския финансов институт през 1997 г.
През 2007 г. откупува художествената колекция на семейство Мстислав Ростропович и Галина Вишневская за 72 млн. долара. След покупката на колекцията я предава безвъзмездно на руското правителство. Изложена е в Константиновския дворец край Санкт Петербург.
По същото време изкупува от съветско-американския киноактьор Олег Видов изключителните права върху колекцията съветски мултфилми на студио „Союзмултфилм“ (1936 – 1991) и ги предава на руския детски ТВ канал „Бибигон“.лупа

Публикувана на
20 Май 2022 година