Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Айляк да си Пловдив този уикенд

Никога Пловдив не е виждал толкова пъстър и многолюден уикенд. През целия ден на 16 места в Стария град се дегустираха вина, а вечерта шумотевицата продължи с Европейската нощ на галериите и музеите.
Отворени бяха обектите на Градската художествена галерия, Историческият, Етнографският и Природонаучният музей.
Една от топ атракциите бе изложената хайдушка носия на Хаджи Димитър в сградата с експозиция „Възраждане“ на Историческия. Улиците и дворовете на музейните къщи в Стария град са пълни с народ.
Плътен шпалир от мъже с пълно хайдушко въоръжение и българки, със стърчащи от престилките им пищови, застана като почетен караул пред носията.
Почестите са част от акцията на сдружение „Хайдути“, член на което е един от последните останали майстори терзии у нас Иван Тонев-Гърбача.
„Изработвах всичко на ръка – аз шевни машини не признавам – традиционалист съм! Ръчното производство на дрехи се развива много след 1820-а, когато започват реформите в армията на Селим Трети. Тогава за наборната войска е имало нужда от много шаяк“, разказа Гърбача.
Той бе препасял силяхлък с чифте кремъклии, барутница и кавказка кама. В ръка държеше лека ямболска пушка.
Повече от месец е работил върху носията на воеводата, която е правена по една от малкото му оцелели фотографии. Музеят ще работи до 23.30 часа.
Стълпотворение има и в залата за временни експозиции на Градската галерия. Там втори ден тече изложбата „Азия“ на фотографа Минко Михайлов.
Фотоси от Мианмар, Виетнам, Камбоджа, Тайланд, Лаос и Обединените арабски емирства грабват погледите на посетителите. На централно място е феноменалният му кадър, на който светкавица удря Бурж Халифа в Дубай.
Дворът на Етнографския музей също бе препълнен с гости, които дегустираха вино, а експозицията му посрещаше тези, които искаха да видят най-богатата и пъстра колекция то народни престилки у нас. Той също ще работи до 23.30 вечерта.
Зала „Съединение“ на Историческия музей също стана едно от най-посещаваните места, след като в него бе показана изложбата "Яйцето" на д-р Ваня Велкова от Германия.
Тя е събирала колекцията си повече от 20 години и има експонати от над 60 страни. Музеят показа 370 разноцветни яйца.
Най-скъпите от тях бяха порцеланово яйце, рисувано в Холандия, щраусово резбовано от Южноафриканската република и уникално яйце от полирана шишарка от Австралия.
„Дървото, от което е направено, се казва банксия и вирее в южната част на Австралия. Показвам и рядко яйце от седеф на мида от Нова Зеландия", каза д-р Велкова.
Друга голяма атракция за гостите на Нощта на музеите и галериите бе ажурно яйце от началото на 20-и век от Германия.
Докторът по психология представи на изложбата си и луксозен каталог, в който са събрани яйцата от колекцията.
В галерия "Капана" е изложбата на художниците Калина Мавродиева и Юлий Таков. Погледите са зареяни из въображаемите пейзажи и нежни фигурални композиции в най-новата им и най-обемна съвместна изложба „Крачки в паметта“, която се откри непринудено сред приятели и колеги на 5 май.
Отворени са още Балабановата къща, Хиндлиян, къщата на д-р Стоян Чомаков, Римският стадион, източният му сектор и обектите на Градската художествена галерия. /марица

Публикувана на
15 Май 2022 година