Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

В Кючука разгадаха какво се крие зад формулата 8:4:3:2, по която се спазариха за властта

Видяна: 27633 пъти

Министерските постове в новия кабинет вече са разпределени по формулата 8:4:3:2. Това се изпусна вчера Румен Гечев от БСП пред националната телевизия. Дойде в студиото без Жан Виденов. На времето му беше негов вицепремиер, а сега го водят за неформалното икономическо консолиери на Корнелия Нинова. Той разкри, че преговарящите се разбрали 8 министерства да са за най-голямата парламентарно представена формация - "Продължаваме промяната". Общо 4 министерски позиции получава БСП, 3 - "Има такъв народ" и две места са за "Демократична България".

Динко ПЕТКОВ
„Ха,нищо ново! Нали по такава формула беше при и Тройната коалиция на Царя, бесепето и депесето. Само дето вече баницата ще трябва да я делят на 4.“, реагира от диванчето пред телевизора в апартамента на 8-ия етаж в дългия блок на бул. „Вапцаров“ в Кючука бай Стратиев - о.з. старшина от Гарнизонната фурна в Пловдив. Всепризнат авторитет като политически анализатор в района на „Камела“. „Нали обявиха, че ще правят промяна, ама има тук някаква скрита интифа, усещам, че положението ще става майката си трака!“, моментално се осъмни той.
„Аз с нищо не съм изненадан. Знаех си, че тия срещички в мол-чето, дето Кирчо ги организира, са само за парлама. Демек няма нищо скрито. А си спазариха министерствата, това им беше зорът!“, контрира го съседът му Тошко Стойчев Стойчев, с когото си пият заедно биричката и коментират новините на деня. Той пенсионер - бивш даскал по физичеко от Механото. Твърди, че в живота си е гласувал само за Ким Ир Сен и два-три пъти за сина му. На забележките, че няма как да е гласувал за него дори по времето на Тодор Живков, защото никога не е бил в Северна Корея, той уточни:. „Вярно е, не съм, ама като има избори у нас все дописвах на ръка върху бюлетината името на другаря Ким Ир Сен. Така правех и след промяната. Само че, като той умря, вече почнах да гласувам за сина му…За внука му, дето сега управлява, не можах да си дам гласа на изборите тази година – нали беше машинно, не успях да разбера как да му добавя името.“, обяснява Стойчев. Допълвайки, че само здрава ръка като на сегашния севернокорейски вожд щяла да оправи Българията.
„Това, дето сега ще става и той не може да го оправи, да знаеш. Замислили са голяма обществено-политичическа игра, с която да ни управляват. Не ги смятай за толкова просто, колкото изглеждат. Даже са измислили кодово име на схемата си - 8:4:3:2.“, обяви запасният старшина. Навремето в Гарнизонната фурна слагали подобни кодове, защото американците дебнели колко хляб пекат, за да разберат каква е числеността на поделенията, дислоцирани в Пловдив.
И разкри какви са му подозренията: „Нали сега ще са четворка във властта. На всеки от тях ще отговаря съответна цифра – тези на Кирчо ще са с №8, на Корнелията с 4, ДеБеТо ще получат 3, а за Славчо остава 2. Нещо като чип ще им бъдат. Само като си докоснат ръцете, истимаро ще присветне номерчето и ще им стане ясно кой кой е. И според това се реагира. За тези с „номерцата“ вече за нищо няма да има проблем. Те за всичко ще ползват предимство и ще получават бонуси. Все едно са някогашните активни борци против фашизма и капатализма. Ще си имат номерца, но официално ще ги водят като активни борци срещу статуквото.“
„Ами ние, дето ще сме без номерчета, какво ще правим?“, запита Стойчев притеснено. „Ще пасете трева, това! Ако нещо остане след като тези с номерцата си го разпределят, ще го пускат свободно за останалите, понимаеш?“.
„Това и в Северна Корея го няма, бе, не е демократично!“, скочи Стойчев.
„Да, там го няма, ама в Канада сигурно го има. Също неофициално. Само не им знам с какъв код са там. Четворка ли, петица ли бяха, не съм осведомен. Ти какво си мислиш, че това с двойното канадско гражданство беше нещо случайно? Айде бе, не нам, стари пушки сме!“, Стратиев отново демонстрира, че е факир-анализатор.
„Язък, подведох и жената. Тя смяташе да гласува за тия с код 4, спрях я. Щяхме поне едно номерче за предимствата и бонусите да имаме вкъщи!“, взе да се пустосва Стратиев.
„Това ще положението, толкова я искахте Промяната, че и да продължава! Не се кахъри, съседи сме ще си помагаме. Нали съм служил в армията, застраховах си тила. Навреме ги усетих, че ще ни сервират някаква харвардска изненада. Анализирах кои ще влязат в парламента. Нали ми казват, че съм социологическа агенция „Камела“. Накарах бабата да гласува за 8, аз натиснах машинката за 4, жената за 3, а щерката си поиска 2. В последния момент отказах баджанака да заложи на МаяМа и Капонката, прецених, че този път номерата им няма да минат. Познах. Тъй че но пасаран!“.

Публикувана на
30 Ноември 2021 година