Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Кирчо и Кокорчо, Бони и Клайд в политиката, ПЛАДНЕШКИ обраха доверието на суверена

Видяна: 35080 пъти

Кирчо и Кокорчо, по народному, бяха кръстени победителите на ноемврийските парламентарни избори Кирил Петков и Асен Василев. Пасва им да ги наричат още Бони и Клайд, заради пладнешкия обир в българската политика. Де факто двамата обраха доверието на избирателите, пренебрегвайки резултатите от вота. За какво на три пъти ходихме тази година до урните, след като се оказва, че на власт уреждат и тези, за които най-малко гласувахме?
Динко ПЕТКОВ
Под лозунга да сме се обединявали, а не да продължаваме да се разеденяваме, хардардците събраха в мол-а уж най-кадърните днешни политици, с които да се договорят за съставянето на новото правителство. Срещите им преминават като на любовна сгляда. Прегръдки, мили очички, намигвания, комплименти, неслучайни докосвания. Почти си легнаха заедно.
Изборите бяха спечелени от партията „Продължаваме промяната“. Така реши, както му казват, суверенът. Но явно това нищо не значи. Независимо кой как е бил оценен от електората, незаслужилите доверието на хората могат да влязат във властта. След врътките, пазарлъците, политическото шушу-мушу и „загрижените голямобратски съвети“ от едно посолство. Зад витрината на шумно прокламираната „откритост“ и „незадколисие“, за каквито се представят експертните разговори между „Продължаваме промяната“, БСП, ДБ и „Има такъв народ“.
Клайд и Бони или Кирчо и Кокорчо демонстрират ГОЛЯМО ЗАДОВОЛСТВО. Държат се като новите будители. Саниращи порутената България. Все едно с тях е Девети септември и Десети ноември, но в едно.
А на практика се извършва измяна. Не е неточно да се каже и…замяна.
Медийно твърдят, че все още обменяли лаф моабет за политиките. Кои щели да бъдат най-приоритетните. От къде да се захванем, че по-скоро да се отървем от последното място в класациите на Европейския съюз по народно дередже. Подсказват, обаче, че скоро ще има и РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ на министерствата. По някаква си новокоалиционна формула от времето на Тройната коалиция, предполага се. За всеки от „четворката“ ще има по някое министерство и държавна агенцийка.
Е, как така? Нали гласувахме друго! Постановихме с гласовете си кои да бъдат във властта. И кои да се задоволят само с депутатските кюфтета като опозиция.
Не пуснахме бюлетини, че искаме от БСП да министерстват. Не пожелахме министри да има и от ДБ. Славито пък го пратихме бая назад, откъдето министерствата се гледат през крив макарон. А за МаяМа и сие – директно ги пратихме на г.ъза на географията и историята.
Сметката ни явно е била „балъшка“, не по харвардски. Шампанското в партийните централи е приготвено. Чакат да се разбере кой с какво парче от министерската баница се е облажил. В момента се разгрива постановката на Ст. Л. Костов „Големанов“. „Ще ли го изберат нашто момче за министър, а?“, питат се трепетно. А готвените за министри вече репетират пред огледалото словата си как ще служат единствено на народа си, готови да се жертват за него.
„Айде, целувай ръка, направих те от нищо коскоджами ти министър!“, ще се пери сред своите пажове Корнелия Нинова. Същата, която от кумова срама подаде нещо като оставка, заради резила на БСП на изборите. В момента тя с една от главните роли да решава каква ще е съдбата на България. Поканена от Клайд и Бони-Кирчо и Кокорчо.
„Сега две-три министерства, догодина двойно повече!“, усмирява службогонците в ДБ Ицето Иванов. И той, май, е в оставка. По същата причина – изборен провал. Ама Бони и Клайд -Кирчо и Кокорчо го наредиха на първа линия да спасява Българията.
ДБ още ги наричат „иванкостовите момчета“. Командосите на Командира. Този, който навремето завря в едно мазе „Шоуто на Слави“. А днес Дългия и сценаристите му си гугукат в мол-а, правят ортаклък с някогашния им душманин. В името на България, разбира се.
Чу се приказка, че неизвестно защо още титулувания като генерал Атанасов, можело да го турнат или за председател на Народното събрание или за шеф на ДАНС. „Е, както реши народът!“, скромно ще приеме той, застанал в типичната си наполеоновска поза.
Няма да остане валат и МаяМа. Хич не й личи боя, който яде на 14 ноември. Цъфти си, все едно че сме май. Горкият Цацаров, няма как да не е подразбрал, че вече си е избрала тоалета, с който ще влезе в неговия кабинет - като новия властелин на КПКОНПИ.
Шушука се, че няма да оставят без нищо и Мария Капон. Пловдивчани не пожелаха да я гледат как ще е на всяка манджа мерудия в парламента. Нищо де, ако я внедрят като нов областен управител на Пловдив, пак ще демонстрира колко е особено важна за града и областта. Надяваме се, че ще е със същата абитуриентска визия, каквато я гледахме от почти всеки пловдивски булевард на предизборните билбордове.
Според изтекла от мол-преговорите неофициална информация бъдещото правителство вече подготвя първата си значителна проява на Промяната. Използвайки доскорошните си двойнограждански връзки, новият премиер лично ще пререже лентата на международна олимпиада по канадска борба.

Публикувана на
29 Ноември 2021 година