Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Пловдивско издателство с 4 книги за велик българин, национален герой на Индия

В памет на един от най-великите българи Георги Сава Раковски пловдивското издателство „Нитон“ издаде комплект от четири книги във футляр за народна употреба, с пояснения за неговия колосален научен труд.
Първата книга е за списание „Българска старина“, което дава дълбоки научни познания за българската повестност, за старонародното ни вероизповедание, древността на българския език, както и преимуществото пред всички европейски езици, възникнали след старобългарския.
Втората книга „Ключ българскаго язика“ представлява полагане на основите на българското езикознание. Раковски доказва, че само чрез старобългарския език и до днес могат да се разчитат древните езици санскрит и зендски, защото те са сродни.
Третата книга „ПОКАЗАЛЕЦ или Ръководство как да си изискват и издирят най-стари черти нашего бития, язика, народопоклонения, стараго ни правления, славнаго ни прошедствия и проч“ е била посрещната с радост от българските учители и е влязла като учебен предмет. Обяснява българския бит, обичаи, честване на събития като годеж, сватба, раждане на човек, кръщене, погребение и други.
Създава за първи път на Балканите научната дисциплина етнография, въпреки че в други балкански държави са имали политическа свобода десетилетия преди у нас. Той е първият, който анализира и съпоставя народната българска култура – духовна, социална и материална – с тази на съседни и далечни страни, чак до Индия. Отзвукът в цяла България и Европа е възторжен, особено сред учителската гилдия. В цяла Европа и дори в Руската империя, Раковски получава признание като учен с този свой труд.
В четвъртото издание „Раковски – 200 години безсмъртие“ авторът му Иван Тренев е дал пояснение върху всяка една от книгите на Георги Раковски. С неизвестни факти за живота и делото му, свое становище за значението на Раковски за българския народ, история и език, както и за огромния му принос към българщината на Балканите. Дадени са много допълнителни материали, които осветяват връзките на Раковски с Левски, Ботев, дейци на „Етерията“, с младотурците, младорусите, младосърбите и т.н. Раковски е значим както за нашата история и съществувание, така и за европейската култура, дори за далечна Индия, където той е наречен НАЦИОНАЛЕН ГЕРОЙ НА ИНДИЯ, пише Иван Тренев за великия българин Иван Тренев.

Публикувана на
10 Април 2021 година